Dřevěné dveře svépomocí

30.9.2023 Kategorie: Ostatní

Mějme situaci. V technické místnosti si položíte novou dlažbu, čímž se vám ta podlaha samozřejmě zvedne, třeba jen o 10 milimetrů. Ale to úplně stačí, abyste tam nedali dveře… A teď co? Buď seříznete ty staré, nebo si vyrobíte nové. Hádejte, kterou možnost jsem si vybral? Ale nebudu to napínat, někde jsem slyšel, že by se člověk neměl ptát na něco, na co zná odpověď. Takže jsem se pustil do výroby.

Dřevěné dveře

Je samozřejmě nekonečně mnoho možností jak vyrobit dveře. V podstatě jde jen o vaše schopnosti, technické vybavení a o to, co se vám líbí. Vybral jsem si klasickou konstrukci zvanou board and batten door, oblíbenou hlavně ve Spojených státech. Její výhoda je zjevná, krása a jednoduchost. Základem je obdélníkový rám tvořený fošnami, který je obložen prkny. Protože jsem dveře vyráběl pro starší zárubeň, udělal jsem je falcové. Zádlab pro zámkovou krabici je v rámu, který je kvůli tomu zesílený. Závěsy jsem použil stavitelné od českého výrobce TKZ.

Samotný postup výroby nebyl principiálně až tak složitý. Vše začalo rámem. Použil jsem hranol 25x50 milimetrů. Zde jsem k sobě podélně dva slepil, čímž jsem dostal prkno/fošnu 25x50 milimetrů. Po slepení jsem fošny nařezal na rozměry. Ke spojení v rozích jsem použil plátový spoj. Následně jsem celý rám slepil. Zde bylo hlavní dodržet rozměr a pravý úhel. Po zaschnutí jsem spoje ještě zajistil kolíčky.

Dalším krokem byl zádlab pro zámkovou krabici. Takže klasika, vrtačka, dláta a palička… Teď už jen nějaké to broušení a začišťování a rám je hotov. To je ale jen půlka práce, dveře musí mít i výplň. Ta je tvořena prkny 18x160. Mimochodem tloušťka toho prkna je příčinou problému, o němž jsem tu již psal. Do prken bylo potřeba udělat drážku, aby mezi nimi nebyla mezera, přes níž by bylo vidět. Zde jsem to chtěl zkusit postaru a použil jsem tradiční čínské hoblíky (vnitřní a vnější). Mimochodem, naprosto perfektní nástroje. Začal jsem s japonskými pilami, teď čínské hoblíky a nemůžu se dočkat až zkusím i japonská dláta. Když byly drážky hotové, prkna jsem postupně přišrouboval na rám. A až teď jsem to celé dle rámu a na rozměr seříznul ze tří stran.

Tím bylo v podstatě hotovo. Jen jsem ještě vyvrtal díry na závěsy a kování. Na závěr se to celé natřelo barvou Sokrates v odstínu ořech. No a finální montáž, to je ta největší radost, když ty dveře poprvé zavřete… Více fotografií naleznete v galerii.