Vlkův nový web

8.5.2023 Kategorie: Ostatní

Po delší odmlce jsem opět tu. Rovnou vám všem tedy přeji vše nejlepší do nového roku. A teď k věci. Asi jste si všimli, že jsem nezahálel, poněvadž tento článek už čtete na mém novém webu.

Poslední měsíc loňského roku jsem strávil studiem knihovny Bootstrap. Pro ty z vás, kdo ji neznáte, je to knihovna css stylů a JavaScriptových metod. Byla vytvořena zaměstnanci Twitteru, protože byli nespokojení s nekonzistencí vzhledu aplikací vytvářených různými týmy. Její velkou výhodou je mobile-first přístup a plná responzivita. Takže i relativní laik dokáže s její pomocí vytvořit krásný web. Mimochodem existuje i spousta webových šablon vytvořených na Bootstrapu, které jsou zdarma.

Takže, jak jsem psal, web je plně responzivní, od navigační lišty až po galerii obrázků. Pozicování elementů jsem většinou řešil přes grid systém případně flex. Hodně jsem si oblíbil element card, který umožňuje opravdu krásné triky, pokud chcete graficky zobrazit nějaké obrázky či informace.

Pro zobrazení galerie jsem využil open source projekt Ligthbox. Opět velmi propracovaná komponenta, kterou zvládne použít i lajk. Změny nastaly i u kontaktního formuláře, kde jsem použil službu Formsubmit, která je opět zdarma. Služba umožňuje mnoho úprav, takže jsem odladil formulář i stránku s poděkováním. A v neposlední řadě jsem konečně udělal i chybovou stránku, pro případ, kdy uživatel zadá chybnou adresu podstránky.

Tj. rychlé shrnutí nových změn. Rozhodně to není poslední vylepšení Vlkova webu. Do budoucna mám další plány. Pustil jsem se do studia JavaScriptu a dále knihovny ASP.NET. Takže další Vlkův web už bude dynamický, bude umožňovat registraci a přidělení různých oprávnění. Dynamický web napsaný pomocí přístupu Core MVC je v současné době asi to nejmodernější. Takže se máte na co těšit.

Tím se pro dnešek loučím a uvidíme se zase někdy příště…