Vlk má vlastní blog

8.5.2023 Editováno: 15.5.2023 Kategorie: Ostatní

Jak jsem slíbil, tak jsem učinil. Vlk má svůj vlastní blog napsaný v jazyce C# pomocí technologie ASP.NET CORE.

A co to tedy vlastně znamená? V prvé řadě je to obrovská úleva pro mě jako pro administrátora. Díky webové administraci článků a galerií nemusím vytvářet nekonečně mnoho podstránek, kopírovat layout atd. Pro vás jako pro uživatele je zde možnost se zaregistrovat a následně přidávat komentáře k článkům.

Další výborná věc je fulltextové vyhledávání v článcích. Jedná se o dynamický web, takže například úvodní stránka zobrazuje čtyři nejnovější objekty. Jednoduše řečeno algoritmus vezme na jednu hromadu články a galerie a pak z té hromady vybere čtyři nejnovější a ty zobrazí.

Jen pro představu, tvorbou blogu jsem strávil asi dva měsíce, včetně výběru a zprovoznění hostingu. A ano, je to pravda, Vlk samotář změnil poskytovatele hostingových služeb. Úplně původní Vlkův web jsem hostoval u OneBit. Ten se asi před rokem spojil s Webglobe, takže v podstatě změna, která se mě nedotkla, pouze se změnilo administrační rozhraní. První i druhý Vlkův web byl pouze statický a nepoužíval žádnou databázi. Takže stačil i ten nejjednodušší Linuxový sdílený hosting.

S přechodem na novou technologii ale nastal problém, kde něco takového hostovat. V podstatě jsou dvě možnosti: buď vlastní VPS nebo sdílený hosting nejlépe na Windowsovském serveru s podporou .NET Frameworku a předinstalovaným SQL Serverem. VPS se mi nastavovat nechtělo, nese to sebou různé komplikace, které se mi nechce řešit. Jenže najít poskytovatele pro Windowsovský server, to je jako hledat jehlu v kupce sena.

Nakonec jsem měl opět dvě možnosti: Active24 nebo Aspify. Aspify je parta opravdových profesionálů. Svojí práci dělají výborně ale jsou poněkud dražší a nejsou oficiálním registrátorem .cz domén. Proto jsem se rozhodl využít pro testovací účely jejich free hosting, s naprosto výborným uživatelským rozhraním. Moje testovací doména je následující http://vlksamotar.aspifyhost.cz. Takže rozhodně doporučuji a třeba v budoucnu přejdu i na jejich placené služby. Reálný web ale nakonec hostuji u Active24. Na nějaké hodnocení je ještě příliš brzy ale jak vidíte, blog funguje, a to je hlavní.

Vy, co mě znáte, víte, že nejsem nikdy dost s ničím spokojený. Takže samozřejmě pokračuji dál v práci. Jen tak rychle mě napadá například hostovat starší verze Vlkova webu na subdoménách. Aby každý viděl, kam se to vše posouvá. Dále bych chtěl dále rozšiřovat uživatelská oprávnění a umožnit e-mailové notifikace.

To by v praxi znamenalo, že bych mohl některým registrovaným uživatelům udělit redaktorská práva. Takový člen by pak mohl psát a editovat vlastní články. E-mailovými notifikacemi mám na mysli situaci, kdy uživateli přijde upozornění, když někdo okomentuje jeho článek. Případně přijde e-mail všem registrovaným uživatelům v případě, že vyjde nový článek, či galerie.

A tak dále a tak dále. Obrovská výhoda této technologie je právě snadná rozšiřitelnost a upravitelnost celé aplikace. Nápady přichází neustále. Vzpomeňte si však na Fausta, hotovo totiž nebudete mít nikdy, vždy to jde udělat ještě lépe, a to platí o všem. Tím bych to tedy pro dnešek ukončil, někdy v budoucnu se zase ozvu…