Upgrade stolních počítačů

1.8.2024 Kategorie: Technologie

V některých ohledech jsem konzervativec. Jedním z nich je i používání počítačů. Nedávno jsem četl nějakou statistiku a z ní vyplynulo, že patřím mezi mizivé procento lidí, kteří nejen, že používají stolní počítač jako hlavní, ale dokonce si ho sami staví.

Rád bych to rozvedl dále. V dnešní době již není problém sehnat notebook se srovnatelným výkonem jakým disponuje vaše stolní sestava. Rozdíl bude jen v pořizovací ceně. Mě se prostě líbí ten pocit, že vím, jaké železo tam uvnitř pracuje. Mám záruku na každou komponentu zvlášť a nemusím se bát do té sestavy zasahovat. Takže nějaký upgrade nebo oprava je bez problému. To je něco, o co bych při používání notebooku jako primárního stroje přišel.

Z podobných důvodů jsem například ještě nevstoupil do platformy Apple. Mám tu společnost rád, jejich akcie jsou v mém watchlistu již dlouho. Vždy jsem obdivoval Steva Jobse a celou tu myšlenku, ale… Apple je uzavřená platforma, která se trochu otevírá hlavně díky nařízením Evropské unie. S tím nesouhlasím, ze stejného důvodu, proč neschvaluji nucenou elektromobilizaci. Nemá to nic společného s mým názorem na tu technologii jako takovou. Takové věci by se prostě neměly vnucovat. Vraťme se k původnímu tématu, u Applu si prostě systémový disk nevyměním, nestáhnu si opensource software, nepřidám RAM moduly a tak dále. Na druhou stranu, ta platforma prostě funguje a tím je řečeno vše. Nestane se, že byste museli restartovat počítač kvůli nefunkční aplikaci, nebo se bát o zabezpečení telefonu.

Mě ale vyhovuje přístup, kdy mám vše pod kontrolou, a proto si stavím vlastní počítače. Mám doma dvě sestavy. Původní složení mé primární sestavy bylo následující:

Procesor: AMD Ryzen 5 2600

Základní deska: ASRock B450 PRO4 – AMD B450

Grafická karta: GIGABYTE GeForce GTX 1660 SUPER OC 6G, 6GB GDDR6

Systémový disk: Crucial P5, M.2 – 500GB

Chladič SSD: Akasa M.2

RAM: HyperX Predator 16GB (2x8GB) – 2 sety – celkem 32GB

Další disk: Seagate BarraCuda, 3,5‘‘ – 2TB

Zdroj: Seasonic FOCUS GX – 750W

Optická mechanika: Hitachi GH24NSD5

Chladič procesoru: Silentium PC Fera 3

Ventilátory skříně: Arctic Fan F12 PWM PST – 6ks

Skříň: Fractal Design Focus G, bílá s prosklenou bočnicí

Všechny komponenty jsem vybíral s ohledem na výkonovou rezervu do budoucna. Postupem času jsem ale narazil na limity u kapacit obou úložišť. Řešením byla výměna systémového disku za větší, s tím, že původní SSD se přesunulo do druhé M.2 pozice na desce.

Zde bych trochu odbočil teoretickým směrem. Při výběru SSD disku si musíte uvědomit, že jich existují dva typy. Starší typ M.2 SATA SSD používá rozhraní SATA stejně jako běžné 2.5‘‘ a 3,5‘‘ disky. Toto rozhraní svými přenosovými rychlostmi vytěžuje úplně nadoraz. Disky typu NVME místo toho komunikují přes sběrnici PCI-E přímo s procesorem. Díky tomu mají mnohem větší přenosové rychlosti. Rozdíl je také v konektorech. Konektor M.2 určený pouze pro SATA M.2 SSD je typu B key. Jednoduše má každý M.2 disk na svých konektorech výkus tvaru U. U SATA M.2 disků je označen písmenem B a M.2 NVME disky jej značí písmenem M a jsou na opačné straně než B key. Mluvíme tedy o konektoru typu M key. Disky typu SATA M.2 mívají jak M key tak B key výkus. Naopak NVME M.2 mají pouze M key. Proto si při výběru M.2 SSD disku vždy ověřte parametry své základní desky.

Vrátíme se zpět k upgradu sestavy. Kromě výměny systémového disku jsem chtěl přidat další plotnový disk, kterým rozšířím celkovou kapacitu úložišť v sestavě. Vybral jsem si následující komponenty:

Systémový disk: Kingston KC3000 – 1TB

Chladič SSD: Be quiet! MC1 PRO

Další disk: Seagate BarraCuda, 3,5‘‘ – 4TB

Jak vidíte rozhodl jsem se původní půlterabytový disk vyměnit za terový a jako další plotnový disk jsem přidal čtyřtero. Čímž mi celková kapacita úložišť v počítači vzrostla na sedm a půl terabytu. Největším oříškem je výměna systémového disku. Je více možností, jak k tomu přistoupit. Původně jsem uvažoval nad naklonováním systému na nový disk. K tomu lze použít třeba open source software Clonezilla, nebo více uživatelsky přívětivé programy jako DiskGenius. Dají se vyhledat i programy, které to dokážou zadarmo. Nakonec jsem se ale rozhodl pro úplně čistou instalaci systému. Hlavním důvodem byl pozdější přechod na Windows 11 v edici Professional. O tomto jsem se rozepsal v samostatném článku.

Samotný postup výměny komponent byl poměrně jednoduchý. Jen připomenu, že pro jakoukoli práci uvnitř počítače je dobré používat antistatickou podložku, na níž si celou bednu položíme a také antistatické rukavice. Snažte se vyhnout nošení oblečení, které snadno generuje elektrický výboj a nikdy se nedotýkejte součástek, a hlavně jejich pinů holýma rukama. Před samotným zásahem jsem vnitřek skříně zbavil prachu pomocí stlačeného vzduchu. Opět si dovolím poučku. Nikdy nemiřte stlačeným vzduchem přímo na komponenty, neboť přímý zásah studeným vzduchem je může poškodit. Nedovolte, aby proud vzduchu roztočil ventilátory. Mohlo by dojít k poškození jejich ložisek. A samozřejmě pokud provádíte pouze čištění, nechte počítač po vyfoukání klidně půl hodiny nezapojený do sítě. Je to kvůli tomu, aby vyschla zkondenzovaná vlhkost uvnitř skříně.

Na nový systémový disk jsem namontoval chladič a poté provedl samotnou výměnu. S těmi chladiči je to také na samostatný článek. Možná jste si všimli, že moje základní deska podporuje pouze rozhraní PCI-E 3 zatímco disk umí PCI-E 4. Nepojede tedy na své maximum a je tedy otázka, jestli ten chladič vůbec potřebuje. Použil jsem ho spíše kvůli zvyku dělat věci až zbytečně dobře. U nového HDD bylo pouze nutné nějak rozumně vést kabely, aby nebránily v průtoku vzduchu.

Celou sestavu jsem nechal v klidu oschnout a pak vše složil zpět a zapojil. Následovaly softwarové hrátky. O těch se ale zmíním v jiném článku.

Pokračoval jsem svojí druhou sestavou. U ní se pouze přidávalo, nic se neměnilo. Její původní složení bylo následující:

Procesor: Intel Core i5 11600

Základní deska: ASUS TUF Gaming B560M – Plus – Intel B560

RAM: HyperX Fury RGB 16GB (2x8GB) DDR4 3200 CL16 – 1 sada

Systémový disk: Samsung SSD 980, M.2 – 1TB

Zdroj: Seasonic Focus (GX – 550) – 550W

Chladič procesoru: SilentiumPC Fera 3 RGB

Ventilátory skříně: Arctic P12 PWM PST – 6ks

Skříň: SilentiumPC Ventum VT4V Evo TG ARGB s prosklenou bočnicí

Postupem času jsem narážel hlavně na nedostatečný výkon integrované grafické karty a nízkou kapacitu RAM. Rozhodl jsem se tedy o rozšíření. Vybral jsem následující komponenty:

ASUS Dual GeForce GTX 1650 OC EVO, 4GB GDDR6

Kingston Fury Beast DIMM DDR4 16GB 3200MHz RGB (Kit 2x8GB) – 1 pár

Největším problémem bylo sehnat kompatibilní moduly RAM. V průběhu posledních let totiž Kingston prodal svoji herní divizi HyperX a ta přestala paměťové moduly vyrábět. Kingston však pokračoval v tomto výrobním programu sám a přímo pod svojí značkou. Takže jediný rozdíl mezi původními a současnými moduly je logo, které na sobě mají napsané.

Postup zde byl velmi podobný jako u mé výkonnější sestavy. Opět předcházelo čištění a následně samotný upgrade. Následně jsem vše složil zpět a zapojil. Jedinou softwarovou hrátkou zde byla instalace GeForce Experience a následná instalace nejnovějšího ovladače grafiky. Jinak vše fungovalo na první dobrou.

Tím je hardwarový upgrade obou mých domácích sestav u konce. Zde v praxi vidíte hlavní důvod, proč si stavím počítače sám. Takové vylepšování prostě u kupované sestavy nebo notebooku neuděláte. U své sestavy máte vše pod kontrolou, a hlavně se u toho mnoho naučíte. Takové znalosti mají obrovskou hodnotu hlavně v průběhu času, nikdy nemůžete vědět na co se vám budou hodit. Tímto vám přeji mnoho úspěchů při stavbě svého počítače i jeho následném vylepšování.