Kolik monitorů stačí?

23.6.2024 Kategorie: Technologie

Kolik je uživatelů počítačů, tolik je názorů na adekvátní počet a rozložení monitorů. Odpověď je tedy vlastně jednoduchá, záleží na tom, co vám vyhovuje. Někdo má rád jeden velký 50‘‘ monitor, případně televizi a jiný potřebuje několik fyzických monitorů. Jsou také lidé, kterým stačí jeden třeba 17‘‘ monitor. A do které skupiny tedy vlastně patřím?

Na počítači trávím mnoho času a používám ho hlavně jako pracovní nástroj. V jeden okamžik mám nastartovaných několik programů a otevřených mnoho oken. Často potřebuji koukat na několik oken najednou a z toho plyne potřeba mít větší množství zobrazovací plochy. Osobně mi vyhovuje spíše více fyzických monitorů. Líbí se mi možnost rozložit si je v prostoru dle vlastních potřeb. To je něco, co s jedním velkým monitorem neudělám.

Po pár letech testování jsem nakonec dospěl k jednoduchému řešení. Jako hlavní monitor využívám 27‘‘ LCD monitor s panelem typu IPS. Je to velikost tak akorát na běžnou práci. Po levé straně mám 24‘‘ LCD typu VA. Na něm si zobrazuji pomocné informace, které přímo souvisí s prací, kterou dělám na hlavním monitoru. Často však toto pořadí důležitosti nevědomky prohazuji, většinou podle toho, jak zrovna sedím. A teď přijde překvapení nakonec. Na těmito hlavními monitory visí dominanta a tou je 42‘‘ LCD TV. Na ní si zobrazuji vše ostatní, co nemá takovou důležitost. Typicky třeba komunikátory, poznámkové bloky anebo náhledy aplikací nebo webů. Ta plocha je dostatečně velká, takže se na ní vejde pohodlně více oken najednou.

Rozložení monitorů

Tento systém mi vyhovuje ze všeho nejvíce. Je možné, že do budoucna přidám ještě nějaké další monitory. Pokud se počítačem živíte, rozhodně se nebojte do monitorů investovat, vyplatí se to. Takže by se dalo říct že odpověď na otázku výše zní následovně: počet monitorů, které máš je vždy o jednu menší než počet monitorů, které potřebuješ…