LED osvětlení nové patrové postele

6.7.2024 Editováno: 6.7.2024 Kategorie: Technologie

Nedávno jsem si pořídil patrovou multi postel. Hlavním důvodem byla její praktičnost. Samotná postel se nachází nahoře a součástí nosné konstrukce je šatní skříň a stoleček. Díky tomu jsem ušetřil spoustu místa a získal pracovní stůl navíc. Aby takové řešení plnilo svůj účel na sto procent, je potřeba jej pořádně osvětlit. Po minulých zkušenostech jsem opět sáhnul po LED páscích.

Hlavní myšlenka byla prostá, osvětlit pomocí dvou na sobě nezávislých okruhů stůl a šatní skříň. Okruh pro stůl se bude ovládat jednoduše, pomocí aplikace nebo skriptu přes systém HomeAssistant. Okruh pro skříň jsem původně chtěl ovládat pomocí dveřního spínače. Tedy při otevření dveří se okruh rozsvítí a pří zavření zase zhasne. Jelikož se ale celý okruh skládá dohromady ze sedmi led pásků, s odběrem něco přes sto wattů, bylo by to relativně náročné řešení. Na ovládání jsem tedy použil rádiový bezdrátový přijímač s ovladačem, který se jednoduše nalepí zevnitř na dveře skříně. Při jejich otevření si jednoduše ručně rozsvítím jako při vstupu do místnosti.

Vytvořil jsem si jednoduché schéma celého obvodu a vybral potřebné komponenty.

Schéma zapojení LED pásků.

Vše jsem nakoupil na e-shopu T-led.cz, se kterým jsem již podruhé spokojen. Celý systém se skládá z následujících dílů:

Počty a metráže jsou spočítány s ohledem na mojí situaci i s nějakou rezervou, pro případné úpravy. Postup prací je docela dobře zdokumentovaný v galerii LED osvětlení nové multi postele (vlksamotar.cz). Zdroj a ovladače jsem umístil dospod skříně. Důvodem byl požadavek na snadnou přístupnost pro případné opravy ale zároveň jsem si nepřál, aby mě v noci rušila indikační LED dioda a elektromagnetický šum.

Zajímavé bylo řešení kabeláže. Původně mě napadlo, že zapojím LED pásky za sebe do série. To by ale mělo mnoho nevýhod. Zaprvé by se postupně snižovala svítivost pásků vlivem elektrického odporu a zadruhé by se přetěžovaly póly na ovladači a kabel. Proto jsem to celé trochu předimenzoval. Každý LED pásek je samostatný a je napájený vlastním kabelem. U ovladače pro skříň jsou čtyři minusové výstupy a jeden plusový. Logicky jsem tedy spojil vždy dva minusové vodiče a zapojil je společně do portu. U plusového pólu byla situace trochu složitější. Použil jsem kus nulového můstku a do portu ho zapojil kusem modrého vodiče CY 2,5 mm2. Do ostatních pozic na můstku jsem zapojil tentokrát plusové vodiče ale také po dvou. Pro zajímavost se můžete podívat na video o pájení DC konektorů: Pájení DC konektorů (youtube.com).

Vedení takového množství kabeláže jsem vyřešil pomocí obyčejných bílých kabelových lišt, které jsem lepil pomocí oboustranné pásky. Celou kabeláž u zdroje a ovladačů jsem následně uspořádal pomocí stahovacích pásek.

Když se mi povedlo vše úspěšně spájet a zapojit, musel jsem správně nastavit ovládání. U okruhu pro skříň to bylo relativně jednoduché, tam stačilo napárovat rádiový ovladač. Naopak okruh pro stůl bylo nutné spárovat s aplikací SmartLife. Následně jsem pouze napsal script v systému HomeAssistant pro snazší ovládání z rozhraní chytré domácnosti. Celé nastavení bylo relativně jednoduché díky tomu, že mám v HA nastavenou integraci GoogleAssistant SDK, kvůli práci na minulých projektech.

Při práci na podobných projektech se vždy něco naučím a zároveň přijdu na spoustu věcí, které šly udělat jinak. Třeba v případě rádiového ovladače jsem volil řešení, které bylo v tu chvíli dostupné. Koupil jsem ovladač určený pro RGBW pásky. On sice funguje i pro jednobarevné pásky, jde s ním obvod vypínat, zapínat i regulovat jas, nesmí se ale zmáčknout žádné tlačítko určené pro nastavení barev. Tím, že je každý pásek zapojený do jiného portu na přijímači to samozřejmě způsobí rozsvícení jen některých z nich. Řešením je reset vypínače vyjmutím baterie, zrušení spárování s přijímačem a opětovné spárování. V podstatě je to ale detail, který žádné problémy nedělá, pokud se o tom ví. Ideální by samozřejmě bylo použití ovladače od stejného výrobce určeného pro ovládání jednobarevných pásků. Ten se ovšem hůře shání.

Zadruhé nejsem úplně spokojený s provedením kabeláže. Kvůli velkému množství kabelů vedených do přijímače není možné plně zavřít kryt portů. Opět jde o věc, která ničemu nevadí a ani to není moc vidět. Jako řešení vidím třeba vedení pouze jednoho kabelu ke dvěma páskům. K rozdělení na více konektorů by došlo až, když by to bylo nutné. Kabel by byl sice více zatěžován ale i tak by to v pohodě vydržel.

Poslední věcí, kterou příště udělám jinak je zakončení kabelů. Místo pájení použiji zakončení pomocí lisované dutinky. Je to daleko rychlejší na provedení a zakončení je kvalitnější a čistší.

Celkově jsem ale s průběhem celé práce spokojený. Oprášil jsem pár znalostí elektrotechniky a výsledek rozhodně stojí za to. Nemluvě o tom, že cenově jsem úplně někde jinde, než, když bych si koupil hotové řešení. Sice by to bylo téměř bez práce a starostí ale přišel bych o mnoho zábavy.