Ekoporadenství má nový web

10.8.2023 Kategorie: Ostatní

Možná jste si říkali, proč se tak dlouho neozývám. Je to jednoduché, měl jsem hodně práce… Ekoporadenství potřebovalo nový web, a to je práce pro Vlka. Inu posuďte sami, zde vidíte starou verzi webu:

Stará verze Ekoporadenství

A zde novou:

Nová verze Ekoporadenství

Nejde samozřejmě jen o vzhled ale i o to co se děje na pozadí. Ale začneme tedy odshora, to znamená, co vidí uživatel. Původní ráz webu jsem se snažil zachovat. Důležité bylo ale implementovat responzivitu, bez ní dnes web v podstatě nemá smysl. Zajímavostí je, že jsem pro front-end nepoužil žádnou knihovnu jako třeba Bootstrap. Vše jsem si naprogramoval sám v jazyce SCSS a pomocí JavaScriptu. Mimochodem SCSS je opravdu skvělý pomocník pro práci s CSS. Možná časem udělám nějaký jednoduchý tutoriál na jeho základy. Snažil jsem se zachovat nějaký jednotný layout, aby to celé mělo logiku. Čeho si asi uživatel všimne, je absence klasické hlavičky. Web je prostě řešen tak, že se uživatel na většinu odkazů dostane přímo z hlavního layoutu. Díky tomu se nezanoříte do milionu podstránek jako na některých webech. Nevýhoda je zde však jasná, velká hlavička, která může způsobovat určitou nepřehlednost webu. Ale domnívám se, že uživatel si asi rychle zvykne a to je hlavní.

Pokud jde o serverovou část, použil jsem překvapivě PHP. Je to zde moje premiéra ale řekl jsem si, že je trochu ostuda ovládat C# a pak neumět ani jednoduchý script v PHP... Takže jsem se pustil do samostudia a výsledek vidíte. Jinak za sebe musím říct, že už chápu proč je PHP nejpoužívanější. C# a celou platformu od Microsoftu mám pořád nejraději ale PHP má obrovskou výhodu ve své jednoduchosti. Což je někdy ku prospěchu ale občas i na škodu.

Abych to tedy shrnul, nový web má samozřejmě uživatelskou administraci, aby se dal snadno aktualizovat. Celé dění na hlavní stránce jsem rozdělil do samostatných objektů, které mají své místo v databázi. Tím se vše zjednodušilo a zpřehlednilo. Mezi další vychytávky patří třeba kontaktní formulář v sekci kontakt. Opět docela praktická a dnes běžná věc. Samozřejmě jsem nezapomněl ani na ošetření chyby 404. Je to takový hezký detail, který zlepšuje uživatelský zážitek z webu. Přece jen chybu v URL může udělat každý a následné zobrazení výchozí chybové stránky nepůsobí dobrým dojmem. Proto si vždy vytvářejte vlastní.

Jen pro zajímavost uvedu kód, který musíte vložit do souboru .htaccess aby server odkazoval na vaší vlastní chybovou stránku.

ErrorDocument 404 /názevSložky/mojeChybováStránka.php

Pokud máte soubor umístěný ve stejném adresáři jako soubor .htaccess, vynechte samozřejmě název složky…

Narazil jsem i na další zajímavou věc a tou je zneviditelnění názvu souboru index.php v URL adrese. Existuje možnost jak to udělat přes kód v souboru .htaccess. Pak jsem ale objevil jiné, mnohem jednodušší řešení. Pokud je Apache server správně nakonfigurován, to znamená, že odkazuje na soubor s názvem index jako na výchozí stránku, je to prosté. Stačí u každého odkazu na index.php nebo index.html prostě vynechat ten název souboru. To znamená, že odkaz bude vypadat následovně:

a href = “./“

Pokud odkazujete ze souboru na stejné úrovni, nebo takto:

a href = “../“

Jestliže odkazujete ze souboru o úroveň níž. A to je vše, přitom jsem se s tímto nedostatkem setkal na mnoha webech i od profesionálních programátorů.

To bylo jen lehké shrnutí některých zajímavostí. V dalších článcích rozeberu ostatní detaily…