Návrh kadibudky

8.5.2023 Editováno: 8.5.2023 Kategorie: Ostatní

Po delší odmlce jsem opět zde s dalším příspěvkem. Blíží se konec roku, a to je pro mě vždy období, kdy dávám dohromady projekty na příští rok. Jedním z mnoha plánů je nová kadibudka. Jelikož, po letech zkušeností, mám rád vše připravené, i tentokrát jsem si projekt vymodeloval v aplikaci Autodesk Inventor 2019.

Kadibudka zleva

Základem kadibudky bude rám z trámů 100 x 80 pro vodorovné konstrukce a 80 x 80 pro svislé konstrukce. Ano, vím, že je to trochu přehnané. Na druhou stranu, předimenzování téměř nikdy neuškodí. Trámy budou spojeny tesařskými spoji, detaily najdete v galerii. Pro zajištění použiji vroubkovanou kulatinu průměr 10 mm, vloženou a zalepenou do díry vyvrtané kolmo k čepu. To na modelech neuvidíte, určitě si to domyslíte.

Rám kadibudky

Podlaha, stěny i střecha budou z netříděných prken. Jednoduše je ukotvím konvexními hřebíky vedle sebe. Je to jednoduché řešení, avšak dle mého názoru zde dostačující. Střecha bude poskládána ze dvou vrstev prken. První vrstva bude kolmo k patnáctistupňovému sklonu a druhá rovnoběžně s ním. Povšimněte si skladby střechy na modelu. Nebudu pokládat žádnou krytinu, sklon je dostatečný. Na dočasnou stavbu takové řešení vyhovuje.

Na skladbu dveří jsem zvolil konstrukci zvanou Board and Batten Door, velmi oblíbenou na západě. Jsou zavěšeny na obyčejných 120 mm dveřních pantech. Pro zajištění použiji petlici vlastní konstrukce.

Závora

Celá kadibudka bude stát na 500 mm vrutech Bayos s 75 mm víčky určenými pro kotvení trámů. Na závěr dle uvážení celou konstrukci opatřím nějakým nátěrem na dřevo.

Pro úplnost ještě přidávám snímek náčrtu, sloužícího jako základ pro horní šikmý trám.

Náčrt kadibudky

To jest rychlé shrnutí návrhu, někdy v budoucnu jsem hodím i foto ze stavby. Zatím se na vás těším u dalšího příspěvku…