Dřevěné police

30.9.2023 Kategorie: Ostatní

Proč by vůbec v dnešní době někdo bastlil nějaké police svépomocí? Ano, sice koupíte všelijaký, relativně levný nábytek od nejmenovaného švédského výrobce, ale ten nemusí vždy vyhovovat vašim požadavkům. V případě malé technické místnosti s atypickým tvarem, kde záleží opravdu na každém milimetru, vám ani nezbývá nic jiného než „zrob si sám“.

Drátový model celé místnosti

Již jsem zmínil, že požadavkem bylo zhotovení polic do technické místnosti. Vyplívají z toho poněkud nižší nároky na kvalitu materiálu a uhlazenost konstrukce. Asi nechcete dát police z bukové spárovky zhotovené pomocí tradičních spojů někam, kde budou polité olejem nebo něčím podobným. Proto jsem jako hlavní materiál zvolil vodovzdornou překližku tloušťky 18 milimetrů třídy C. Na záda jsem použil tloušťku 4 milimetry, opět třídu C. Zvolil jsem nejjednodušší způsob, jak to celé pospojovat, tedy kolíčky. Celá konstrukce té police je následně zpevněna přišroubovanými zády. Původně jsem chtěl záda utopit do drážky. Když jsem ale viděl kvalitu překližky, raději jsem to nechal být a prostě je přišrouboval.

A co dál? No nic moc, jen přesné měření, řezání a vrtání. Pak jsem to celé zkompletoval a přepravil na místo potřeby. Nic víc na tom není. Musím zde pochválit jednoduchý vrtací přípravek, který jsem při této příležitosti vyzkoušel. Jeho hlavním účelem je udržet vrták kolmo. Dále se s jeho pomocí daleko lépe odměřuje hloubka vyvrtané díry. Přípravek umožňuje díky prismatickým výřezům také vrtání pod úhlem 45°. Díky vyznačeným drážkám se dokážete přesně navézt do středu díry, i když na ni vlastně nevidíte.

Fotografie z výroby najdete v galerii. Ale jak sami uvidíte, není to nic složitého…