Chytrý WiFi vypínač bez nuly

22.4.2024 Kategorie: Ostatní

Bydlíte v domě s elektroinstalací, kde se nevede nulový vodič do elektroinstalační krabice pro vypínač osvětlení? Zároveň byste ale rádi používali jednoduchý chytrý vypínač, který je možné ovládat z mobilní aplikace nebo dokonce Home Assistanta? Pak čtěte dál, protože přesně stejný problém jsem před nedávnem řešil.

Chytrý vypínač bez nuly

Většina chytrých vypínačů, které se na trhu nabízejí vyžadují pro svoji funkci nulový vodič. Jeho přítomnost v krabici pro vypínač však není hlavně ve starších instalacích zcela běžná. Pak zde vzniká problém, pokud chcete použít chytrý vypínač. Řešením by byl třeba vypínač napájený z vlastních baterií. Těch je ale také jako šafránu.

Z uživatelského hlediska je nejpohodlnější řada Philips Hue. Je to ucelená platforma od žárovek přes svítidla až po vypínače. Je to krásné a funguje to. Nevýhodou je však vysoká cena. Jsou zde vysoké hlavně vstupní náklady. Protože pro plnohodnotné využití celého řešení potřebujete Hue Bridge pro komunikaci mezi zařízeními a chytrou domácností. Když už si ale pořídíte bridge, dává smysl tím osvětlením vybavit celý dům. Pak už jste ale na úplně jiných penězích.

Po dlouhém hledání jsem na webu Chytre vypinace nalezl OEM chytrý vypínač, který nepotřebuje nulový vodič: Jednotlačítkový WiFi vypínač bez "nuly" - Tuya | Chytre vypinace. Místo toho mu stačí zapojení přiloženého kapacitoru paralelně ke svítidlu. Kapacitor je v podstatě hlavně obyčejný kondenzátor. Vypínač svými rozměry splňuje evropské normy, takže se vejde i do českých elektroinstalačních krabic. U mě doma je bohužel ale problém i toto. Krabice jsou zde prostě příliš mělké i pro běžný vypínač. Proto používám distanční rámečky. Jinak je kromě zapojení kapacitoru, zapojení vypínače úplně stejné jako u běžného vypínače.

Zapojení kapacitoru

Pro ovládání vypínače slouží buď aplikace Tuya nebo Smart Life. Vybral jsem si druhou možnost. Ihned po připojení k proudu se nový vypínač přepne do párovacího módu. To je poznat z blikání modré signalizační diody na čele vypínače. Pokud tento okamžik propásnete, můžete do režimu vstoupit ručně. Slouží k tomu dvakrát po sobě jdoucí dlouhý stisk vypínače. Při druhém stisku držte prst na vypínači dokud nezačne blikat. To znamená, že vypínač vytvořil vlastní hotspot, ke kterému se připojíme. K tomu využijeme aplikaci Smart Life. Zde klikneme vpravo nahoře na plus a dále již postupujeme dle pokynů. Doporučuji se ještě před tím v telefonu připojit na WiFi síť, kterou chceme používat pro připojení k vypínači. Většina chytrých zařízení podporuje pouze 2,4GHz pásmo. Myslete tedy na to.

Po spárování máte vlastně hotovo. Mě to ale samozřejmě nestačilo, a proto jsem hledal možnost jak vypínač začlenit do chytré domácnosti. Používám systém Home Assistant, který je v tomto ohledu velmi přizpůsobivý. Vzhledem k tomu, že aplikace Smart Life podporuje Google Assistant i Amazon Alexa byla moje první volba jasná. Využil jsem tedy implementaci Google Assistant SDK pro zasílaní textových povelů do zařízení. Pro jednoduché ovládání, tedy vypni a zapni to naprosto stačí. Má to však i svoje nevýhody. Například ten vypínač není v systému přidán jako entita. To znamená, že například nevidím jeho stav, tedy jestli je zapnutý nebo vypnutý. Rád bych tedy do budoucna vyřešil i toto.

Na závěr ještě nějaké hodnocení. Začal bych designem. Ten mi plně vyhovuje. Vypínač vypadá decentně a zároveň je prostě hezký. Ta kombinace skla a jemného podsvícení opravdu nemá chybu. Ono je to podsvícení zároveň i nevýhoda. Třeba v noci v úplné tmě může působit rušivě. Neobjevil jsem možnost, jak jej vypnout.

Samotné spínaní je tiché, přesné a rychlé. Občas je ale v sepnutém stavu slyšet slabé bzučení stykače. U těchto zařízení to ale považuji za docela normální. Uvidím, jak to celé odolá v průběhu času. Byl jsem rozhodnutý, že pokud mi tento kus vydrží alespoň rok, pořídím si takových vypínačů víc. Smutné ale je, že v době psaní tohoto článku je výrobek již nedostupný. Inu to je prostě nevýhoda OEM výrobců. Nedá se na ně spolehnout. Třeba v případě tohoto výrobku si ale myslím, že je to docela škoda.